Testování prototypu formule F1.26

23.07.2013 19:41

21. 7. 2013 měli Tibor s Pavlem tu čest být vůbec první z jezdců, kteří měli možnost otestovat nový prototyp formule Matuška F1.26. Za tímto projektem stojí otec a syn Matuškové ze Zvolena, kteří mají s touto formulí velké plány.

Ač to na první pohled nevypadá tak většina dílů na tomto monopostu je z Fiatu 126p. Vlastní konstrukcí je "pouze" nosný rám a kapotáže. Momentálně je v monopostu sériový motor i převodovka, ale pozor nepodceňovat! Nízká váha a nízké těžiště dělají z této formule větší motokáru, která se mezi kužely proplétá s naprostou jistotou. A proč vlastně formule postavená na základech asi nejméně vhodného vozu? Odpověď je jednoduchá! Cílem bylo postavit co nejlevnější monopost, který si může dovolit každý a ti zručnější si ji mohou doma i postavit svépomocí. Ludevíta a Martina zná většiná závodníků ze závodů do vrchu, kde několik let úspěšně závodili na vozech Fiat 126p. Navíc vlastní obrovskou kolekci vozů Fiat 126p a to jak od běžných verzí až po opravdové raritky. Dále vlastní obchod s díly na tyto vozy, provozují klub majitelů těchto vozů a pořádají pro ně srazy. No řekěte na jakém jiném základu by tento monopost měl vzniknout když máte takové zázemí a zkušenosti?

Fotogalerie:

Že to tito dva blázni (v dobrém slova smyslu) myslí s formulí vážně svědčí fakt, že tato formule má slovenský průkaz FIA tedy plní všechny předpisy a náležitosti nutné pro profesionální závody. Podobné formule bylo kdysi dávno možné vidět na okruzích v Itálii a to i na okruzích jako je Monza a stejného názvu byly i formule s dodatkem 875, tedy formule Monza 875. Podobný prototyp na bázi Fiatu 126p vzniknul v dobách největší slávy tohoto vozu  i v Polsku, ale bohužel zůstalo pouze u prototypu. Vzhledem k těmto faktům lze F1.26 považovat za stylovou retro formuli ideální pro výchovu jak mladých závodníků, ale i mechaniků o čemž svědčí i fakt, že o formuli projevila zájem dopravní škola ve Zvolenu. V plánu je i pohár "cupového" typu tedy závody kde spolu soupeří identické vozy. Radost ovšem tato formule neudělá pouze dorostencům, ale i dospělým protože formuli lze snadno upravit přesně na míru na malé i velké závodníky. Pokud se závoděním teprve začínáte a nemáte ani základní zázemí pak věřte, že i na toto jsou autoři formule připraveni! Maji totiž v nabídce i přívěsný vozík přímo na míru! Pokud vás, ale více bere dovádění v terénu, nevadí! I na toto jsou připraveni protože vyrábí i jednomístný a dvoumístný rám pro stavbu terénní buggy, která využívá jak jinak než díly z vozu Fiat 126p! 
Máte-li zájem o více informací o tomto stroji navštivte web autorů www.126fan.com